Over zure room van cashewnoten, zoete pralines van dadels en zijdezachte chocomousse van tofoe

Met een hoofd barstensvol tekstmateriaal dat quasi allemaal tegelijk over de eindmeet moest, kwam ik afgelopen weken nauwelijks aan enige vorm van noemenswaardig culinair experiment toe. Het was ten huize De Luie Vegetariër al deadline wat de klok sloeg.

Maar vooraleer u denkt dat ik op slag weer in een Luie Vegetariër ben veranderd: stilgezeten heb ik nu ook weer niet.

  1. Ik heb joekels van kolen in heerlijke gratinschotels getransformeerd

Omdat ik nog een halve spitskool en een kanjer van een knolselder te verzagen had, legde ik een flinke diepvriesvoorraad ‘gratin van kool en aardappel’ aan. Omdat Jasper deze gratin met een sausje van mosterd, rode peper, look en rozemarijn als bijzonder onappetijtelijk bestempelde, heb ik er geen aparte blogpost aan gewijd. Maar omdat manlief, ikzelf én Kate wel heel erg fan waren, heb ik het recept geheel tegen mijn eigen blogregels in toch stiekem op mijn Facebookpagina gepost. Gewoon even doorklikken dus, mocht u nog joekels van kolen te verwerken hebben. Ik zweer het u: u zult het zich niet beklagen.

2. Ik heb een Mexicaanse grootkeuken gerund en cashews in zure room veranderd 

Afgelopen weekend produceerde ik Mexicaanse quinoa voor 14 man. ’t Is te zeggen: de helft aten we samen met mijn ouders op, de rest deelt momenteel de lakens met mijn riante diepvriesvoorraad ‘gratin van kool en aardappel’.

Omdat Mexicaanse quinoa echt zo bliksemsnel klaar is, had ik zelfs nog wat tijd over voor een klein experiment, waar een vegan kennis me toe had aangespoord:

Ik maakte mijn eigen zure room.

Met cashewnoten, begot.

Het verrassend eenvoudige basisrecept? Leg 250 g geweekte cashewnoten gedurende minstens 4 uur te week, spoel ze af en mix ze samen met wat water, citroensap, azijn en zout.  Achteraf gezien had ik er gerust wat meer citroensap in mogen doen, maar mijn niet-zo-zure room was  wel romig én fluweelzacht.

3. Ik heb mijn vader tofoe met oreokoekjes leren eten!

Omdat mijn vader hier laatst met veel smaak tofoe heeft gegeten, besloot ik hem na het Mexicaanse quinoa-maal met een royale portie gestremde sojamelk te verwennen: als dessert serveerde ik hem een heerlijke tofoe-chocomousse, naar een recept van EVA vzw.

Het idee om er oreokoekjes over te verkruimelen en er een muntblaadje in te planten, haalde ik bij Amylia. Bekijk zeker even haar versie, want haar chocomousse lijkt echt zo uit een moestuin weggeplukt!

4. Ik heb dadels-op-een-stokje ontdekt!

Dankzij onze recente verhuis fietsen Jasper en Kate tweemaal daags twintig minuten. Zonder morren. De deal was wel: omdat ze meer verbranden, verdienen ze ook wat extra brandstof. De laatste tijd verwen ik ze dus af en toe met een extra lading huisbereid lekkers.  Mijn laatste ontdekking? Deze in pistachenootjes gewentelde dadelpops!

 

Dadels

RECEPT DADELPOPS

Het zalig eenvoudige basisrecept voor deze dadels-op-een-stokje haalde ik uit het boekje Gezond Trakteren, dat Amber Albarda me toezond naar aanleiding van een reportage voor Vitaya magazine.

Mix 15 medjooldadels met 1 el kokosolie in de keukenmachine tot een gladde pasta. Probeer daarbij je geduld te bewaren: dit kan makkelijk enkele minuten duren. Voeg 2 el cacaopoeder en 1,5 el kokosrasp toe en mix dit door de dadelpasta, tot alles goed is opgenomen. Schep de mix in een schaaltje en zet 15 minuten in de koelkast. Rol er vervolgens in je handpalmen ronde truffels van en rol ze in een topping naar keuze (kokosrasp, gehakte pistachenootjes, rijstpofs, sesamzaad, gevriesdroogde frambozen etc.).  Prik een stokje in de dadelpops en leg ze terug in de koelkast, tot je ze serveert.

HET VOORSPELBARE VERDICT

Jasper en Kate vonden deze dadels-op-een-stokje echt overheerlijk. De volgende dag bleken deze dadelpops trouwens nog lekkerder! Dat een mens eerst 36 jaar oud moet worden om te ontdekken dat gezond eten nu eens echt zo lekker kan zijn!

 

2 gedachtes over “Over zure room van cashewnoten, zoete pralines van dadels en zijdezachte chocomousse van tofoe

    • deluieve zegt:

      Dag Amylia, ja hoor, ik vond jouw chocomousse zo mooi! En de kindjes vonden het ook superleuk om ‘aarde’ te maken, met die oreo-koekjes. Dit wordt een blijvertje!
      Groetjes, Ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *