Voorraadkoken: deze fantastische falafels overleven je diepvries

Komende septembermaand wordt er eentje om nooit meer te vergeten.

Jasper en Kate krijgen dit jaar niet alleen een nieuwe juf en een nieuwe boekentas (met speciale dank aan meter Marieke!).

Ze krijgen er ergens in die eerste drukke septemberweek ook nog een compleet nieuw huis bovenop.  Eentje dat niet langer op wandelafstand van de schoolpoort ligt, maar op 20 minuten fietsafstand.

Ik kan daar cool over doen en zeggen dat ik daar allemaal heel relax naar aftel. Maar dat zou woord voor woord gelogen zijn: ik ben nu al vollen bak aan het voorraadkoken. Zodat ik in september, op de momenten dat het nodig is, al mijn moederlijke aandacht aan Jasper en Kate kan geven in plaats van aan mijn kookpotten.

Waarom ik u dit uitgerekend nu allemaal vertel?

Gisterenavond verwerkte ik mijn panbestendige falafels (die je dus niet hoeft te frituren voor een intact eindresultaat!) in ons vrijdagavond-aperitief en ontdekten we dat ze ook perfect voorraadvoedsel zijn: ze blijken 100% diepvriesbestendig!

 

Wij dipten de balletjes in de intens smakende platte kaas van Boer Bas, waar ik wat fijngesnipperde verse koriander en wat peper en zout aan had toegevoegd.

De broodachtige dingen op de foto zijn olijvencrackers. Mijn kinderen (en ikzelf ook eigenlijk) vinden dat fenomenaal lekker, en het is nu eens echt geen werk.

RECEPT OLIJVENCRACKERS

Meng 500g bloem met 30g gist300 g water en een flinke snuf zout. Kneed er zo’n 150 g fijngesnipperde olijven onder, tot de olijven goed verdeeld zijn. Laat het deeg een halfuurtje rusten. Rol het deeg dun uit. Leg het op een met bloem bestoven bakplaat en bak in een voorverwarmde oven op 220°C tot het deeg mooi bruin begint te  kleuren. Bij ons duurt dat gemiddeld zo’n 10 minuten, maar om helemaal zeker te zijn kraak ik er tijdens het bakken af en toe een stukje af, tot de binnenkant mooi doorbakken oogt.

De oranje puree, zoals mijn zoon het noemt, is een mix van geroosterde paprika’s uit bokaal, met zonnebloempitten en een restje gruyèrekaas. Die bleek een beetje te overheersend van smaak: ik vind olijvencrackers het lekkerst puur natuur, of met wat goede olijfolie eroverheen gesprenkeld.

REANIMATIETIP DIEPGEVROREN FALAFELS

Ik liet de falafels eerst rustig in de koelkast ontdooien alvorens ze te bakken. Of de verkleumde balletjes het ook overleven als je ze rechtstreeks vanuit de diepvries in de pan mikt, heb ik uit principiële overwegingen niet uitgevist. Ik vind: wat je met liefde bereidt, verdient mildheid tot het einde toe.

Dit weekend ga ik natuurlijk niet voorraadkoken, maar mijn nieuw lief diep in de ogen kijken en lekker vegetarisch barbecueën, met deze supertips van Karola.

O ja, als u net als ikzelf dacht dat tofoe niet samengaat met lekker en kindvriendelijk, hou deze blog of mijn facebookpagina deze week dan extra goed in de gaten: heel binnenkort deel ik hier een knalgezond tofoerecept waar Jasper en Kate hun buikje rond van hebben gesmuld!

 

 

 

 

4 gedachtes over “Voorraadkoken: deze fantastische falafels overleven je diepvries

    • deluieve zegt:

      Dag Sarah, na het bakken. Misschien kan het zo rauw ook wel, maar het is altijd een beetje goochelen met natte en droge ingrediënten om de falafels net goed te krijgen…en eenmaal gebakken kunnen ze toch al beter tegen een koudestootje 🙂 Succes ermee! En veel groene kruiden inzwieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *