Over mijn zoektocht naar de perfecte jurk/veggieburger en hét feest dat u dit jaar niet missen mag!

Ik twijfel nog een beetje over de jurk. Maar voor de rest zie ik het al helemaal voor me. De zon straalt zich te pletter. We glanzen van geluk. En alle gasten schateren zich tot diep in de nacht tevreden een ongeluk. 

Het wordt een vrolijk en uitbundig feest dus.  Zo een waar vele jaren later nog met een diepe zucht van ontroering op zal worden teruggeblikt.

Met als symbolische klap op de vuurpijl een magisch-meeslepende vermenigvuldigingsdans.

Want lieve lezers, jullie lezen het helemaal goed:

Niet alleen zijn jullie écht allemaal uitgenodigd om mee te komen vieren, jullie mogen ook een vrij te kiezen veelvoud aan vrienden/familie/kennissen mee op die dansvloer sleuren!

Grijp dus als de bliksem jullie agenda beet, en noteer alvast wat je nu al weten moet:

***

 Aanvangsdatum: 1 maart 2017

Voorziene einddatum: 15 april 2017*

Partyconcept:  DAGEN ZONDER VLEES

Dresscode: een vleugje groen

Cadeautip: breng je kliekjes mee

Inschrijven: via bovenstaande link, of de DZV-Teller op deze blog

(*gewoon doorfuiven tot de eerstvolgende jubilee mag natuurlijk ook!)

***

Ja ja, dit fantastische feest duurt maar liefst 40 dagen!

En het wordt nog beter. Want het  centrale partyconcept – 40 dagen lang met z’n allen minder vlees en vis eten – rekent af met dat andere feestje dat intussen wel al lang genoeg heeft aangesleept: onze aanhoudende overconsumptie van dierlijke voeding. Want dát feestje, daarvan weten we intussen wel hoe dat aflopen zal. Met een collectieve giga-kater:

  • jaarlijks gaat ten gevolge van de wereldwijde vleesconsumptie 3 miljoen hectare bos verloren. Dat stemt overeen met het totale grondoppervlak van … België. Slik!
  • dat stuk vlees of vis in je bord is verantwoordelijk voor een derde van je dagelijkse ecologische voetafdruk. Slik!
  • de productie van 1 kg rundvlees vergt ruim 15 000 liter waterTer vergelijk: 1 kg kikkererwten = 3877 liter, 1 kg sojabonen = 2147 liter, 1 kg seitan = 1125 liter. Slik!

Zeg nu zelf, intussen hebben we wel genoeg, te vaak en teveel geslikt en doorgeslikt, niet?

Hoog tijd dus om er samen een stevige lap op te geven, door er met z’n allen een spetterend DZV-feestje van te maken!

En neen, geen paniek.

Om mee te vieren, hoeft u dat geliefkoosde stukje vlees of vis heus geen vastenperiode lang uit uw bord te verbannen. DZV roept niet om om geen vlees meer te eten, wel om er minder van te eten. Omdat élke dag telt.

 

OVERLEVINGSKIT VOOR INSPIRATIELOZE VEGGIEDAGEN

Net omdat élke dag telt, heb ik bij wijze van presentje een hypercompacte survivalkit voor jullie samengesteld. Zodat vegetarisch eten ook op inspiratieloze dagen perfect haalbaar blijft!

  • Zoek het niet te ver

Eerlijk? Inspiratie-armoede is in veggieland eigenlijk onbestaande. De meeste vegetariërs die ik ken, inclusief mezelf, hebben  veeleer last van het tegenovergestelde fenomeen: ze weten niet wat eerst klaar maken, omdat er zoveel uit te proberen valt! Mijn advies? Zoek het niet te ver, en beperk je tijdens je receptenzoektocht tot een paar goeie websites of kookboeken. Enkele van mijn persoonlijke favorieten: De Groene Meisjes, De Groene Keuken, Julienne,  De Hippe Vegetariër, Ik ben Iris niet, The Green Toast, Never Not Cooking (blogs),  Grow Eat Share, Green Kitchen Travels, One Healthy Family en Plenty More (kookboeken).

  • Kook diepvriesbestendig

Probeer regelmatig een gerecht in meervoud te maken. Let wel: ik ben een luie vegetariër. Ik vind voorraadkoken alleen maar plezant als het ook bliksemsnel vooruit gaat. Maak ik zelf graag ineens een grote voorraad van klaar: seitanspiesjes, zwarte bonenburgers, falafels die je niet hoeft te frituren, burgers met sojabrokken, snelle rode linzensoep enz. 

  • Trakteer jezelf af en toe op kant-en-klaar

Zeker als de vegetarische keuken volstrekt nieuw voor je is, is het vaak behoorlijk intimiderend om plots met plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten en sojaproducten aan de slag te gaan. Mijn advies? Gun jezelf tussen alle geëxperimenteer door af en toe een adempauze, door te kiezen voor gemak: zwier af en toe wat kant-en-klare vegetarische burgers in de pan! Ikzelf voelde me daar in het begin vaak een beetje lui bij, tot ik me de bedenking maakte dat vleeseters hun worsten en burgers toch ook gewoon panklaar kopen, niet?

 

DE GROTE SMAAKTEST: WELKE VEGETARISCHE BURGERS ZIJN OOK ECHT LEKKER?

De hamvraag die nu ongetwijfeld op jullie overijverige vleesverbannende lippen brandt: strak plan, af en toe een kant-en-klare veggieburger. Maar welke zijn ook lekker en gezond?

Ha, ik ga voor een keer mijn vinger opsteken. Want daar weet ik nu eens alles veel van! Onlangs heb ik voor Goed Gevoel,  in samenwerking met professor Peter Clarys en mijn drie proefkonijnen (Jasper, Kate en manlief) een hele resem kant-en-klare vegetarische burgers getest. Op smaak en voedingswaarde. Het resultaat van die Grote Smaaktest kunt u integraal nalezen in het februarinummer van Goed Gevoel, maar omdat u misschien eerst voorbij de veggieburgerrayon passeert alvorens u ook de krantenafdeling aandoet, ga ik iets heel sympathieks doen.

Ik ga jullie hier al onze absolute smaakfavoriet onthullen:

De gierst-sesamzaadkoek van La vie est belle!

Onze motivatie om deze veggieburger, als enige in de reeks, een dikke vette 9 te geven voor smaak?

  • Ze zijn zo mooi!

Als er voor vegetarische burgers een schoonheidsprijs zou bestaan, dan zouden we het kroontje aan dit prachtexemplaar uitreiken: de burgertjes hullen zich tijdens het bakken in een krokant, goudbruin korstje waarin ook de sesamzaadjes mooi zichtbaar zijn.

  • Ze zijn smeuïg en spannend

Ook inhoudelijk stellen deze vegetarische burgers niet teleur. Achter het korstje gaat een smeuïge crèmekleurige vulling schuil, waarin we heel duidelijk een intense maar tegelijk ook heel lichte en verfijnde kaassmaak ontwaren. Leuk is ook dat de sesamzaadjes hun notige smaak pas ten volle vrijgeven op het moment dat je ze effectief stuk bijt, waardoor elke hap tot op het einde toe spannend blijft. Wel vreemd dat we de gierst, het hoofdbestanddeel van deze vegetarische burgers, helemaal niet proeven. Maar dat heeft wellicht met onze ongeoefende smaakpapillen te maken: gierst kwam bij ons nog nooit in pure vorm op tafel.

  • Ze zijn op en top gezinsvriendelijk

Niet alleen ikzelf, maar ook mijn kritische assistenten Jasper (9) en Kate (6) vinden deze vegetarische burgers buitengewoon lekker. Nog veelzeggender? Zelfs mijn echtgenoot, die doorgaans zijn neus ophaalt voor alles waar geen nadrukkelijk vleesgeurtje aan kleeft, bestempelt ze als ‘bijzonder goed’. Wij zijn fan!

VEGETARISCHE BURGERS: HELEMAAL PLANTAARDIG GENIETEN?

Even meegeven wel dat deze  gierst-sesamzaadkoek ook kaas bevat. Geniet je liever volledig plantaardig? Wij proefden onlangs ook de 100% vegan Kinowaburgers van La vie est belle, met Belgische quinoa en rode biet, en vonden ook die opmerkelijk lekker!

Veel succes! En hopelijk tot gauw, aan de druk bezette DZV-feestdis!**

**Via de DZV-teller op deze blog kun kon je precies volgen hoeveel mensen er al aan de DZV-tafel aanschuiven, én meteen ook je eigen plekje reserveren!

 

4 gedachtes over “Over mijn zoektocht naar de perfecte jurk/veggieburger en hét feest dat u dit jaar niet missen mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *