Vegetarisch broodbeleg: zelf gezonde ‘choco’ maken is zo makkelijk!

hazelnootpasta

Alleen op zondag krijgen Jasper en Kate al eens een boterham met chocolade- of speculaaspasta. Ik weet dat veel mensen dat Spartaans streng vinden. En dat is precies wat ook Jasper en Kate ervan dachten, toen ik enkele jaren geleden met dat gekke concept op de proppen kwam.

Intussen is er geen haan die doordeweeks nog naar die chocopot of speculaaspasta kraait.

We zijn dat hier met z’n allen zo gewoon.

Geen wonder dus dat Jasper me maandagmiddag aanstaarde alsof ik (net zoals zijn vader*) op mijn achterhoofd gevallen was, toen ik hem plots met deze lekkernij uit zijn stripconcentratie wekte : zelfgemaakte choco!

hazelnootpasta

Wat me op het idee bracht om zelf eens hazelnootpasta te fabriceren, was de biologische hazelnoot-rozijnenpasta van Monki, waar vooral Kate en ikzelf al een poosje aan verslingerd zijn. Die bestaat volgens het etiket voor 89% uit geroosterde hazelnoten en voor het overige deel uit rozijnen, wat volgens mij betekent dat het:

  1. een heel gezonde vorm van ‘zoet’ broodbeleg is (dat is ook de mening van  voedingsdeskundige Sandra Bekkari, ik heb het onlangs nog persoonlijk bij haar nagevraagd)
  2. verrassend eenvoudig en zonder allerlei vieze toevoegingen is samengesteld.

Na elke volkoren boterham met Monki hazelnoot-rozijnenpasta groeide in mijn hoofd dus het idee: zelf een gezonde ‘choco’ maken, dat kan toch eigenlijk zo moeilijk niet zijn.

Toen ik in de bib het boek van Anna Jones zag liggen en al bladerend (op pagina 227) op haar verbluffend eenvoudige recept voor choco-achtig notenpasta botste, was er dus geen houden meer aan. Mooi zomers buitenweer of niet:  ik moest en zou choco maken.

RECEPT GEZONDE HAZELNOOTPASTA

Blend 150 gram hazelnoten tot een fijn poeder. Meng er 2 eetlepels agavesiroop (of ahornsiroop), 2 eetlepels kokosolie, 2 eetlepels ongezoete pure cacaopoeder en 100 ml water door. Goed mengen en klaar!

Wel even meegeven dat ik het supereenvoudige recept van Anna Jones hier in zijn meest simplistische versie heb weergegeven. Anna werkt namelijk met rauwe blanke hazelnoten die ze voor gebruik bij voorkeur ook nog eens ‘activeert’, door ze vooraf te weken: in hun waterbadje zouden de noten volgens haar “het gevoel krijgen dat ze een plant worden”, waardoor alle voedingsstoffen optimaal zouden vrijkomen. Dat klinkt redelijk aannemelijk, maar na dat weken moet je de noten wel weer vier uur lang in een heteluchtoven drogen, en dat vond ik nét weer teveel gedoe. (En wieg je die ontwaakte voedingsstoffen ook weer niet terug in slaap, als je ze vier uur lang in een heet luchtdekentje wikkelt?) Ik maakte mijn hazelnootpasta dus met gewone “onvoorbereide” hazelnoten, en vond het eindresultaat heel voedzaam smaken.

 

HOMEMADE HAZELNOOTPASTA: HET VERDICT

Kate went nuts! Jasper in eerste instantie ook, maar vanmorgen heeft hij beslist dat hij deze choco enkel op crackers lust. Zucht!

Belangrijke info voor de fans van efficiënt voorraadkoken:

Ik vermoed dat je deze hazelnootpasta wel even kan bewaren, maar heel erg zeker ben ik daar niet van. Wat ik wel zeker weet, is dat het hoofdbestanddeel voor deze choco – gemixte hazelnoten – in een luchtdicht potje makkelijk wekenlang goed blijft. (Mijn man vermorzelt vaak grote hoeveelheden ineens, waarmee hij dan af en toe eens notentaart maakt) Gewoon een flinke voorraad noten blenden dus, als je net zoals ik plant om van deze gezonde hazelnootpasta een blijver te maken!

*Manlief heeft zich vorig weekend tijdens een gezapig voetbalpartijtje met vrienden een geschud breincentrum bijeen getrapt en dwaalt sedertdien een beetje als een schimmige zombie mét zonnebril door ons huis.

 

 

 

 

2 gedachtes over “Vegetarisch broodbeleg: zelf gezonde ‘choco’ maken is zo makkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *