Op verzoek: de vegetarische ovenschotel op de kikkererwt

Mijn man heeft zijn baas wandelen gestuurd. Echt waar.

Naar deze veggieblog, where else?

Naar verluidt hadden de baas en diens vrouw het op mijn veggie-promenade best naar hun zin. Alleen: ergens onderweg kregen ze plots ontzettend veel trek in een lekker vegetarisch ovengerecht.  En wat was er op dit bochtige wandeltraject nu eens in de verste verten niet te vinden? Juist ja, een recept voor een lekker dampende ovenschotel.

Nu ben ik heel erg van het principe: lezer is koning.

Het mocht dus al hittegolven wat het wou, ik moest en zou deze week een tropisch hete vegetarische ovenschotel tevoorschijn toveren.

Wat een geluk dus dat ik het geweldige boek van Anna Jones (waaruit ik ook al een doodeenvoudig recept voor lekker gezond broodbeleg heb geplukt) nog altijd niet naar de bibliotheek had teruggebracht.  Want op bladzijde 130 waaide de geur van verse ratatouille me tegemoet, in de vorm van een 100% seizoensgebonden ovenschotel : eentje met veel courgette en tomaat!

kikkererwt ovenschotel

Nu moet ik er wel bij vertellen dat ik pas tijdens het eigenlijke kookproces goed en wel besefte: dit is niet wat de vrouw van de baas van mijn man voor ogen had. Want een echte ovenschotel, zo eentje de je rustig in de oven kunt parkeren, is deze ovenratatouille hoegenaamd niet. Krijgt nog een staartje dus, mijn zoektocht naar een kindvriendelijke ovenschotel die je wél zonder omzien gewoon in de oven kunt droppen.*

RECEPT VEGETARISCHE OVENSCHOTEL MET KIKKERERWTEN (voor 4 personen):

 • 4 courgettes
 • olijfolie
 • 1 rode ui
 • 1/2 bos tijm
 • 1 bokaaltje geroosterde paprika’s
 • 550 g kerstomaten (ik gebruikte gewone tomaten), fijngehakt
 • 2 tenen knoflook
 • 1 blik kikkererwten (400 g)
 • rasp en sap van 1 biologische citroen

Zo maakt ook Anna Jones dit klaar:

Zet de grill op de hoogste stand (dat bleek in ons geval te hoog, wij kozen proefondervindelijk voor de middelhoge stand).

Rasp de courgette, strooi gelijkmatig uit over een bakplaat en bestrooi met zout, peper en een beetje olijfolie. Zet 20 minuten onder de grill, en schep regelmatig om.

Snij de ui in ringen en bak ze samen met een beetje olijfolie en tijmblaadjes in een pan, tot ze gaar en goudbruin zijn (ongeveer 5 minuten).

Hak de paprika’s en tomaten fijn, snij de knoflook in dunne plakjes en verdeel ze samen met de gebakken ui over de courgette. Laat onder de grill verder garen en schep nog een tiental minuten regelmatig om.

Zet dezelfde pan weer op hoog vuur met een scheutje olijfolie. Voeg kikkererwten toe met flink snuf zout en peper en citroenrasp en roerbak tot ze krokant zijn.

Bestrooi het courgettemengsel als het zacht en hier en daar geblakerd is met de kikkererwten. Dien op met een met citroensap aangemaakt slaatje.

DE OVENSCHOTEL OP DE KIKKERERWT: HET VERDICT

Even vreesde ik voor een compleet fiasco. Want wat keek Jasper teleurgesteld toen ik hem met zijn neusje op de harde waarheid drukte: ook al rook het in de keuken nog zo hard naar zijn lievelingskost, in de oven stak écht geen pizza.

Maar ik acht het bij deze nog maar eens bewezen. Niets zo flexibel als een kindermond. Jasper en Kate hebben hun bord in zo’n sneltreinvaart leeg gesmuld, dat ik zelfs dacht: had er een pizzapunt naast gelegen, ze hadden er niet eens naar omgekeken. (grapje!)

LEVENSVERLENGEND GEZOND!

O ja, wist je dat dit gerechtje je leven wel eens zou kunnen verlengen? Er zit namelijk … warme tomaat in! De kort-door-de-bocht-uitleg? Pas in doorzweette gedaante geven tomaten hun allergrootste gave vrij: lycopeen, een stofje dat bescherming zou bieden tegen verschillende vormen van kanker.

*De vrouw van de baas van mijn man bezorgde me intussen een recept voor een snelle en gezonde vegetarische ovenschotel. Lees hier waarom haar Mexicaanse quinoa-schotel vandaag nog in je oven moet! Meer zin in Italiaans? Ontdek hier hoe je in 1-2-3 cannelloni met spinazie, ricotta en hazelnoten klaar maakt.

 

2 gedachtes over “Op verzoek: de vegetarische ovenschotel op de kikkererwt

  • deluieve zegt:

   Dag Stef,

   Wauw, dat ziet er nu eens écht heel lekker uit!

   Jasper en Kate zijn op zich geen zware quinoa-fans, maar dit gerecht zou daar wel eens heel snel verandering in kunnen brengen. Ga ik dus spoedig eens fabriceren, deze Mexicaanse quinoa-schotel!

   Heel erg bedankt om me dit recept te bezorgen. En heel veel dank ook aan je vrouw natuurlijk!

   Groetjes,
   Ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *