Kokette mungokroketten

Mijn ogen zijn nooit groter dan mijn buik. Wat ik opschep, eet ik op. Altijd.

Maar drop mij in een oord vol mysterieuze, onontgonnen etenswaren en ik keer zwaar overbeladen terug. Altijd.

Het is dus niet voor de fun dat ik mijn buit vrijwel altijd op eigen vrouwkracht richting kassa versleep. Het is gevechtssport van de hoogste plank. Ik versus de Gulzige Winkelkar. 1-0, olé!

Niet dat ik daar heel veel mee gewonnen heb natuurlijk. Want sterker wordende armen, dat impliceert ook: meer draagkracht. En zo kwam het dus dat ik laatst, zwalpend met een bijna tot aan het winkelplafond reikende spijzentoren, ook nog dat zakje mungobonen uit het rek plukte. Omdat ze er.. tja, zo aanlokkelijk groen gezond uitzagen.

De zorgen kwamen natuurlijk pas later, toen ik een paar keurig gaar gekookte exemplaren over mijn groenterisotto uitlepelde. Mijn lekkere risotto werd er alleen maar … minder lekker van!

Gelukkig wekte de Dikke Vegetariër  me de volgende ochtend uit mijn donkermodderige mungobonen-dromen. Met dit visioen:

Recept

(gemaakt zoals De Dikke Vegetariër het in grote lijnen voorschrijft)

Nodig:

 • 200 g gare mungobonen (volgens de ene bron moet je ze wel weken, volgens de andere niet. Ik heb ze niet geweekt, aangezien ik meestal kook zoals ik koop: impulsief)
 • een fijngesnipperde ui
 •  fijngesnipperde peterselie
 • twee eieren
 • zout en peper
 • ongeveer 70 gram maïsmeel
 • neutrale olie om te frituren/bakken

Zo klaar:

 • Mix de peulvruchten tot een smeuïg prakje, maar zorg dat het geen textuurloze puree wordt. Er mogen nog wat brokjes in zitten. Te droog om te mixen? Voeg dan een klein beetje (kook)vocht toe.
 • Voeg peterselie, ui en een losgeklopt ei toe, kruid met peper en zout en roer goed.
 • Voeg lepel per lepel het maïsmeel toe, tot je van het deeg kroketjes kan vormen die net niet aan je handen blijven kleven. (ik strooide iets te gul met dat maïsmeel, want de kroketjes bleken naderhand toch net een tikkeltje te droog)
 • Rol de voorgevormde kroketten achtereenvolgens door een laagje maïsmeel,  een losgeklopt ei en paneermeel.
 • Schenk een laagje olie in een diepe pan – ik gebruikte hiervoor de wok –  en bak de kroketten aan beide zijden tot ze mooi bruin kleuren.

O ja, omdat ik van multitasken doodongelukkig word, bezon ik voor ik begon. Ik stopte eerst twee ovenschalen met groenten en ongeschilde aardappelpartjes in de oven, zodat ik met volle aandacht kon kliederen. Want een kokette mungokroket rollen, dat is een beetje zoals met een pannenkoek: het lukt nooit van de eerste keer!

Het verdict

En of dit Jasper en Kate gesmaakt heeft. De overschot aten ze de volgende dag gewoon koud, uit het vuistje, op. Zegt genoeg, toch? (ik beschik trouwens ook over zeer bewijskrachtig beeldmateriaal, maar manlief en ikzelf hebben besloten om Jasper en Kate via deze blog niet visueel te grabbel te gooien. Die twee hebben tenslotte ook recht op een beetje privacy, niet?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *