Over mijn dubieuze tofoe-teisterpraktijken (en een geslaagde familiehit)

Een poosje geleden vroeg ik hier of jullie mij nog meer lekkere tofoe recepten konden aanbevelen. De daaropvolgende dagen motregende het in mijn mailbox berichten van heel erg enthousiaste tofoe-temmers.

Hun gemeenschappelijke advies? Dwing de sojakaashomp nietsontziend op de knieën. Ontdoe haar van haar drassige textuur en waterachtig smaakprofiel, en hanteer daarbij volgend hardvochtig stappenplan:

 1. Onderdruk de tofoe. Letterlijk. Leg er een zwaar gewicht op. En bevrijd de tofoe pas als ze een rijkelijke hoeveelheid angst heeft uitgezweet.
 2. Duw de tofoe kopje onder in een intens smakende marinade en duld daarbij geen enkele tegenspartel. Wees compleet ongenadig: hoe langer deze dompelsessie aansleept, hoe beter.

 

LEKKERE TOFOE = FLINK MARINEREN

Hoe zachtaardig ik ook ben ingesteld, ik heb me de voorbije weken zeer regelmatig aan dergelijke tofoe-kastijding bezondigd.

Ik heb de tofoe getergd en geteisterd.

En veranderde zowaar in een tofoe-adept, toen ik ook dit lekkere tofoe-recept uitprobeerde, dat me door een schoolpoortkennis was aangereikt. Ik vond de in look, gember, sesamolie en ahornsiroop gemarineerde tofoecroutons zelfs zo onwezenlijk lekker, dat ik er tijdens het koken (toen ze even naast de pan verpozen moesten) zo los uit het vuistje van heb zitten snoepen. Echt.

Maar ik maakte een cruciale fout: ik verving de paksoi in het recept door fijngesnipperde prei. En dat lust Kate niet (paksoi evenmin, daar niet van), dus klemde ze een avondmaal lang onvermurwbaar haar lippen op elkaar.

In een daaropvolgende poging om de tofoe in kindvriendelijk gareel te persen, pakte ik het slimmer aan. Ik haalde de mosterd voor deze lekkere tofoe marinade opnieuw bij dezelfde schoolpoortkennis (een mens moet bouwen op betrouwbare bronnen !) en verving de paksoi uit het eerder vernoemde recept door de worteltjes en broccoli die boer Jarno die week in ons groentepakket had gestopt.

Dat leverde een fenomenale familie-hit op.

En ja, ik durf dat hier zo ongegeneerd neerpennen. Want niet alleen Jasper en Kate hebben hier echt van gesmuld. Ook mijn aan vlees verslingerde vader, die al zes jaar lang zeer regelmatig het advies “ge zou beter eens een goeie biefstuk eten” op me afvuurt, heeft hier met veel smaak van zitten mee-eten.

Minstens tien keer heb ik hem gevraagd of hij het wel écht lekker vond.

Maar ook nadat hij de minuscule tofoekubusjes in zijn bord had getraceerd, hield hij zeer overtuigend voet bij stuk: “Ja ja, er zit een lekker smaakje in.”

Tofoe-euforisch werd ik daar van!

De foto had beter gekund, maar het was een beetje zonde geweest om mijn tofoesucces koud te laten worden:

Tofoe marinade

 

RECEPT TOFOE-FAMILIEHIT

Zo maakte ik dit tofoe-succes klaar:

De avond voordien:

 • Haal een blok tofoe uit de verpakking. Plaats de tofu tussen twee dubbelgevouwen stukken keukenpapier en schik het zo tussen twee borden. Zet er een gewicht op en laat een half uurtje staan, zodat het vocht eruit loopt.
 • Maak de marinade: meng 100 ml vers geperst sinaasappelsap met 2 el agavesiroop, 1 tl mosterd, 1 el citroensap, een paar lepels tijm (het oorspronkelijke recept pleit voor 6 takjes verse tijm, maar dat staat nog niet in mijn nieuwe kruidentuin) en wat peper en zout.
 • Snij de tofoe in blokjes van 1cm op 1cm, doe ze in een kom en schenk er de marinade. Meng goed, zodat alle tofoeblokjes glanzen van de marinade. Laat de tofoe overnachten in de frigo.

De volgende middag/avond:

 • Snij een paar worteltjes in schijfjes en een broccoli in kleine roosjes. Verwarm 1 eetlepel olie in een grote pan of wok boven een hoog vuur. Voeg de tofoeblokjes toe (hou de marinade apart) en bak ze gedurende ongeveer 2 minuten, tot ze aan alle kanten goudbruin kleuren. Haal de tofu terug uit de pan, zet opzij en probeer eraf te blijven.
 • Pers twee teentjes look in dezelfde pan en wok gedurende 30 seconden. Doe er de broccoli en worteltjes bij. Doe er wat water bij, en als ze wat zachter beginnen te worden, ook de rest van de marinade. Blijf wokken, tot het vocht verdampt is.
 • Voeg een overschotje gekookte rijst toe en roerbak kort mee. (Je kan de rijst ook apart serveren, zoals in het oorspronkelijke paksoi-recept, maar ik vond het handiger om er een lui eenpansgerecht van te maken)
 • Voeg de gebakken tofoe mee, roer nog eens goed en smullen maar!

Heb je zelf nog een goed recept voor een lekkere tofoemarinade? Laat het me dan hieronder zeker even weten!

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Over mijn dubieuze tofoe-teisterpraktijken (en een geslaagde familiehit)

  • deluieve zegt:

   Dag Silke, ja hoor, zeer goed meegevallen. Ik heb intussen ook weer gember in huis, dus volgende keer maak ik het nog eens met jouw marinade, want die vond ik persoonlijk nog net iets lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *