Over mijn klam-koortsige meisje en de reddende tofoe-wontons

Vroeger vond ik Moeder Natuur rond deze tijd van het jaar allesbehalve coöperatief. Omdat ze in putje winter alleen maar dingen laat gedijen, waarop Jasper en Kate steevast als volgt reageerden:

‘Sorry, wij zijn vandaag gesloten.’

Wie ooit al eens een paar hermetisch afgesloten kindermondjes van dichtbij heeft mogen aanschouwen, weet: je wrikt die dingen niet in 1-2-3 terug open.

Neen, neen.

Winters en winters lang heb ik als een huis-aan-huisverkoper lopen leuren, sleuren en culinair manoeuvreren.

Met mijn groentepakketten gevuld met aardperen, rapen en schorseneren.

En kolen. Kilo’s kolen.

Maar voilà. Het is dan toch, eindelijk, gebeurd. Mijn twee lieve spruitjes zijn finaal gezwicht: op witlof en rode bietjes na krijg ik sinds kort écht elke wintergroente succesvol bij hen binnen gemikt.

En alsof dat op zich al geen reden is tot feest.

Weet je waarom Jasper maandagavond zo teleurgesteld reageerde, toen hij in zijn bord worst met appelmoes ontwaarde?

Hij dacht dat we kool met TOFOE gingen eten!

Dat was ook het oorspronkelijke tafelplan.

Maar Kate, die al sedert zondag koortsig-klam lag te wezen, had het me nooit vergeven, als we dit zonder haar hadden geknutseld en gegeten:

Wontons met tofoe

Echt, ik verzin dit niet.

Kool met tofoe, in wontonverpakking, dat is ook haar lievelingseten!

Allez, wie had dat een jaar geleden nu gedacht? Dat wij fan gingen worden van kool. Van kool mét tofoe, begot!

RECEPT TOFOE WONTONS

Onze liefde voor wontons met tofoe begon met dit recept, maar het was de variant uit Green Kitchen Travels die me inspireerde om er ook eens een kwart kool in te draaien.

Nodig voor een flinke stapel wontons:

 • scheutje neutrale olie
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 5 cm verse gember, fijngesneden
 • zakje diepvrieserwtjes
 • 1/4 kool, in fijne reepjes gesneden
 • 200 g tofoe
 • wontonvellen (wij gebruiken altijd diepvriesvellen, die we eerst rustig laten ontdooien)
 • groentebouillon
 • 2 el sojasaus
 • 2 el water
 • 1 tl agavesiroop
 • 1 tl sesamzaad
 • stukje chilipeper, in dunne ringen (als je graag in vuur en vlam staat)

Zo maak je de tofoe wontons klaar:

Verhit de olie in een koekenpan op een middelhoog vuur (of een matig vuur, als je net zoals ik gebruik maakt van een sterk warmtegeleidende kookpot). Bak de ui en de gember gedurende enkele minuten. Voeg de kool en een handvol erwtjes toe en bak 5 minuten mee, tot alles mooi gaar is. Voeg de tofoe toe en roer alles goed om.

Meng de sojasaus, het water, de honing, het sesamzaad en de peper tot een sausje. (Wij maakten ook een peperloze versie, voor Jasper en Kate).

Vul de wontonvellen. Jasper en Kate namen dit taakje zoals gewoonlijk gulzig van ons over en gingen daarbij als volgt te werk: bestrijk de randen van het wontonvel met water. Schep op het midden van het wontonvel een royale koffielepel van het groente-tofoemengsel. Vouw het vel dicht, zodat je een driehoek krijgt. Verfrommel de twee korte zijden van de driehoek in elkaar, zodat je een soort hersenachtig zakje verkrijgt.

Warm de overige erwtjes op.

Kook de wontons gedurende een drietal minuten in de groentebouillon (wij deden er deze keer niet enkel een bouillonblokje, maar ook een paar gedroogde citroenblaadjes in). Haal de tofoe-wontons er voorzichtig uit (laat ze in geen geval langer in het kookwater dan nodig, want dan worden ze slap en vormeloos). Verdeel de wontons over vier diepe borden, schik er de erwtjes naast en overgiet met de hete bouillon. Breng op smaak met de dipsaus, en smullen maar!

HET VERDICT

Kate’s maagje was weer helemaal in vorm, dus was het weer vechten voor de laatste tofoe-wonton. De saus heeft ons duo niet aangeraakt. Ze vonden het superlekker zo. Manlief en ikzelf daarentegen vonden het sausje echt een must. Natuurlijk kun je de sojasaus, honing en sesamzaadjes ook meteen door je groente-tofoemengsel roeren (zoals in het vroegere recept), maar dan moet je natuurlijk wel extra nauwkeurig doseren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *