Getest: de vegetarische worstjes van Garden Gourmet

Vegetarische worstjes Garden Gourmet

“We eten altijd vegetarische burgers, maar wanneer gaan we nu eens vegetarische worstjes eten?”, opperde mijn zoon laatst.

Meneer had een punt.

Veggieburgers fabriceer ik met de regelmaat van de klok in grotesk grootkeukenvolume. Zwarte bonenburgers, knapperige Bountyburgers, rokerige Mexicaanse burgers: allemaal al zijn ze in grote troepen naar mijn vriezer gemarcheerd, om daar in perfecte vierkantsformatie geduldig te wachten op hun bevrijding. Ook in de massaproductie van diepvriesbestendige falafelballetjes ben ik intussen behoorlijk bedreven.

Maar zelf veggieworstjes fabriceren?

Euh, daar had ik zelfs nog niet eens over nagedacht.

En nu ik dat bij deze toch even doe: ik heb precies nog nooit recepten voor vegetarische worsten zien circuleren. (Als ik het mis heb, dan mag je mij daar zeker even op attenderen!)

 

VEGETARISCHE WORSTJES VAN GARDEN GOURMET 

Al een geluk dat de producenten van kant-en-klare veggiedingen de afgelopen jaren wél grondig over worst hebben nagedacht.

Want de culinaire wenswoorden van mijn zoon waren nog niet helemaal koud, of mijn man kwam ’s avonds al met twee pakjes kant-en-klare vegetarische worstjes aandraven. De Bratworst van De Vegetarische Slager en deze, van Garden Gourmet:

Vegetarische worstjes Garden Gourmet

 

Ik stopte deze glanzende knapperds een zestal minuutjes in de oven en flanste intussen met behulp van mijn koelkastoverschotjes een groenterijk quinoaslaatje in elkaar.

Mijn kinderen vonden de combinatie van worst en quinoa ronduit belachelijk, en smeekten me om nog een beetje appelmoes.

Ik weet dat u nu gaat concluderen dat ik mijn kinderen blijkbaar altijd hun goesting geef, maar toen de geur van knakworst mijn neusvleugels kwam binnendrijven, ben ik meteen bezweken.

Knakworst, dat vraagt nu eenmaal om klassieke kost.

Het zijn dus vegetarische worstjes met appelmoes geworden. En quinoa. En nog een overschotje pasta pesto. Want die moest ook nog dringend op.

 

HET VERDICT

“Maar mama, er zit vlees in! Dat mag jij toch niet eten?”, riep Kate verbaasd toen ze zag dat ik ook een worstje vast prikte. “Oei ja, ze smaken écht naar vlees”, tradJasper haar gealarmeerd bij. “Ben je wel zeker dat ze vegetarisch zijn?”

Ik kan ze alleen maar gelijk geven.

Deze vegetarische worstjes smaken precies zoals knakworsten.

En daar zit naar ’t schijnt wel degelijk dier in.

Los daarvan: Jasper en Kate vonden deze worstjes echt superlekker. En ik ook. Wat eigenlijk wel raar is, aangezien ik in mijn vleesetend verleden helemaal geen fan was van knakworstjes.

 

NUTRITIONEEL OK?

Aangezien kant-en-klare vleesvervangers in eerste instantie goede eiwitbronnen zouden moeten zijn, bevatten ze best meer dan 10% eiwitten. De vegetarische worstjes van Garden Gourmet scoren op dat vlak bijzonder goed: het etiket vermeldt een eiwitgehalte van 18%.

Minder positief is deze worstjes erg veel vet (21 g/100g) en zout (1,5 g/100 g) bevatten. Zeker als je jonge kinderen laat mee-eten, is dat hoge zoutgehalte wel iets om in de gaten te houden. Ter info: voor kleuters adviseert men maximaal 1,75 g zout per dag, voor lagere schoolkinderen 3g.

Maar goed, het zou natuurlijk wel heel unfair zijn om deze lekkere vegetarische worstjes op hun hoge zout- en vetgehalte af te rekenen. Van een vleesknakworst verwachten we tenslotte ook niet dat het een gezondheidsbommetje is, toch?

Heel af en toe op het menu zetten dus.

Of verstandig combineren, met iets dat niet veel zout of vet bevat.

Zoals een quinoaslaatje vol groentjes bijvoorbeeld.

Of suikerarme appelmoes.

 

Of de Bratworst van de Vegetarische Slager ook zo goed in de smaak viel, kun je hier lezen.

 

2 gedachtes over “Getest: de vegetarische worstjes van Garden Gourmet

  1. Jorinde zegt:

    Met de andere soort worsten, de braadworsten van Garden gourmet kan je heerlijk vegetarisch worstenbrood maken. Rol ze in bladerdeeg, een tiental minuutjes de oven in en genieten maar. Zelfs vleeseters vinden ze heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *