Vegetarische vol-au-vent? Deze vliegensvlugge versie is 100% kidsproof

Veel mensen vinden het ‘onzin’, van die vleesvervangers die qua smaak en/of vorm op vlees gelijken.

Ikzelf ben absoluut voorstander.

 1. Zoals je hier al kon lezen: ik vond vlees lekker. Ik prijs mezelf dus heel gelukkig dat ik af en toe nog kan genieten van de smaak van vlees, zonder dat daar ook maar een sprankeltje droef dierenleed aan kleeft.
 2. De vorm van een worst of een gehaktbal is niet het monopolie van de vleeseter. Een voetbal is ook rond. Een tochthond lijkt ook op een langgerekte saucijs. Geen kat die daarover miauwt, toch?
 3. Het is een megahandige passe-partout, zo’n vleesvervanger die qua vorm op vlees gelijkt. Een veggieburger blijft gehoorzaam tussen je pistolet zitten, terwijl kikkererwten diezelfde pistolet veel liever gebruiken als lanceerbasis voor een langeafstandssprong.
 4. Het maakte de overstap van vlees naar veggie zo makkelijk: je hoeft niet meteen een volledig arsenaal aan nieuwe recepten te verzinnen, gewoon, omdat je plots geen vlees meer eet. De vleescomponenten in je favoriete recepten vervangen door een plantaardige imitatie, en hups: eten klaar.

VEGETARISCHE VOL-AU-VENT

Toen ik mijn dochter laatst op een feestje met heel veel smaak zag smullen van een koninginnehapje met echte plofkip, zag ik mijn kans dus schoon om nog eens heel makkelijk te scoren. Met verduiveld lekkere nepkip!

Vegetarische vol-au-vent

 

RECEPT SNELLE VEGETARISCHE VOl-AU-VENT

Ik maakte deze vliegensvlugge vegetarische vol-au-vent een beetje op gevoel, zonder recept, en heb dus niets afgewogen. Vertrouw je het zaakje niet helemaal? Op de website van EVA staat een recept voor een vegetarisch koninginnehapje dat wellicht nog beter smaakt, maar wel een klein beetje meer werk en ingrediënten vergt.  O ja, heb je plantaardige room in huis, dan lijkt de vegetarische vol-au-vent van De Groene Keuken me ook het proberen waard!

Zo maak je deze vegetarische vol-au-vent klaar:

 • Snij een flinke hoeveelheid champignons in fijne schijfjes. Snipper een paar stengels prei fijn. Stoof de groenten gaar in wat olijfolie.
 • Maak een bechamelsaus, en breng die royaal op smaak met vers citroensap. Gebruik je liever geen melk en boter? In het recept van EVA staat haarfijn uitgelegd hoe je een lekkere plantaardige bechamelsaus maakt, het recept van Sara van De Groene Keuken is eveneens helemaal vegan.
 • Meng de groentjes onder de saus, breng verder op smaak met peper en zout.
 • Zet de bladerdeeggebakjes in de oven.
 • Snij vegetarische kip in reepjes en bak krokant (ik gebruikte 1 doosje kipstuckjes van De Vegetarische Slager, en vond dat voor een gezin van vier meer dan genoeg)
 • Meng de helft van de kipstukjes onder de saus.
 • Vul de bladerdeeggebakjes met de saus en schik er de resterende kipstukjes bovenop.
 • Serveer de vegetarische vol-au-vent met frietjes en rauwkost.

HET VERDICT

Onbegrijpelijk.

Na de zeer voorspelbare afloop (vier complete leeggeplunderde borden) stoven Jasper en Kate meteen weer naar hun trampoline.

Alsof het hen totaal niet kon deren: veren met een maag tjokvol vegetarische vol-au-vent.

Alhoewel.

Toen manlief een half uurtje later het beloofde dessert op tafel zwierde, stond Kate haar potje sorbet meteen weer af: “Hier papa, eet jij maar op. Ik ga liever nog een beetje springen.”

Maak je zelf regelmatig een makkelijke, 100% kidsproof vegetarische ‘klassieker’ klaar die beslist kan wedijveren met vegetarische vol-au-vent ? Laat het me dan hieronder zeker even weten! Jasper en Kate zullen je eeuwig dankbaar zijn!

 

2 gedachtes over “Vegetarische vol-au-vent? Deze vliegensvlugge versie is 100% kidsproof

 1. Nele zegt:

  njam!! het was een megasucces hier! (ik gebruikte de ‘filetstukjes’ van Garden Gourmet bij gebrek aan aanbod van de Vegetarische Slager hier in de buurt) bedankt!

  • deluieve zegt:

   Oh, wat fijn om te horen! En dank voor de tip ivm de GG filetstukjes, want het aanbod van de VS ligt inderdaad niet overal. Doet mij eraan denken dat ik dit zelf nog eens dringend moet klaarmaken! Groetjes, Ann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *