Vegetarische vol-au-vent? Deze vliegensvlugge versie is 100% kidsproof

Veel mensen vinden het ‘onzin’, van die vleesvervangers die qua smaak en/of vorm op vlees gelijken.

Ikzelf ben absoluut voorstander.

 1. Zoals je hier al kon lezen: ik vind vlees ontzettend  lekker. Ik prijs mezelf dus heel gelukkig dat ik af en toe nog kan genieten van de smaak van vlees, zonder dat daar ook maar een sprankeltje droef dierenleed aan kleeft.
 2. De vorm van een worst of een gehaktbal is niet het monopolie van de vleeseter. Een voetbal is ook rond. Een tochthond gelijkt ook op een langgerekte saucijs. Geen kat die daarover valt, toch?
 3. Het is een megahandige passe-partout, zo’n vleesvervanger die qua vorm op vlees gelijkt. Een veggieburger blijft gehoorzaam tussen je pistolet zitten, terwijl kikkererwten diezelfde pistolet veel liever gebruiken als lanceerbasis voor een ijverige langeafstandssprong. En een tofoeworst laat zich veel inniger door een stokbrood omhelzen dan pakweg losse tofoeplakjes. Echt!
 4. Het maakte de overstap van vlees naar veggie zo makkelijk: je hoeft geen volledig arsenaal aan nieuwe recepten te verzinnen omdat je plots geen vlees meer eet. De vleescomponenten in je favoriete recepten vervangen door een plantaardige imitatie, en hups: eten klaar.

VEGETARISCHE VOL-AU-VENT

Toen ik mijn dochter laatst op een feestje met heel veel smaak zag smullen van een koninginnehapje met echte plofkip, zag ik mijn kans dus schoon om nog eens heel makkelijk te scoren. Lang leve vegetarische vol-au-vent!

Vegetarische vol-au-vent

 

RECEPT SNELLE VEGETARISCHE VOl-AU-VENT

Ik maakte deze vliegensvlugge vegetarische vol-au-vent een beetje op gevoel, zonder recept, en heb dus niets afgewogen. Vertrouw je het zaakje niet helemaal? Op de website van EVA staat een recept voor een vegetarisch koninginnehapje dat wellicht nog beter smaakt, maar wel een klein beetje meer werk en ingrediënten vergt.  O ja, heb je plantaardige room in huis, dan lijkt de vegetarische vol-au-vent van De Groene Keuken me ook het proberen waard!

Zo maak je deze vegetarische vol-au-vent klaar:

 • Snij een flinke hoeveelheid champignons in fijne schijfjes. Snipper een paar stengels prei fijn. Stoof de groenten gaar in wat olijfolie.
 • Maak een bechamelsaus, en breng die royaal op smaak met vers citroensap. Gebruik je liever geen melk en boter? In het recept van EVA staat uitgelegd hoe je plantaardige bechamelsaus maakt, het recept van Sara van De Groene Keuken is eveneens helemaal vegan.
 • Meng de groentjes onder de saus, breng verder op smaak met peper en zout.
 • Zet de bladerdeeggebakjes in de oven.
 • Snij vegetarische kip in reepjes en bak krokant (ik gebruikte 1 doosje kipstuckjes van De Vegetarische Slager, en vond dat voor ons vieren ruim voldoende )
 • Meng de helft van de kipstukjes onder de saus.
 • Vul de bladerdeeggebakjes met de saus en schik er de resterende kipstukjes bovenop.
 • Serveer de vegetarische vol-au-vent met frietjes en wat extra rauwkost.

HET VERDICT

Onbegrijpelijk.

Na de zeer voorspelbare afloop (vier complete leeggeplunderde borden) stoven Jasper en Kate meteen weer naar hun trampoline.

Alsof het hen totaal niet kon deren: veren met een maag tjokvol vegetarische vol-au-vent.

Alhoewel.

Toen manlief een half uurtje later het beloofde dessert op tafel zwierde, stond Kate haar potje sorbet meteen weer af: “Hier papa, eet jij maar op. Ik ga liever nog een beetje springen.”

Maak je zelf regelmatig een makkelijke, 100% kidsproof vegetarische ‘klassieker’ klaar die beslist kan wedijveren met vegetarische vol-au-vent ? Laat het me dan hieronder zeker even weten! Jasper en Kate zullen je eeuwig dankbaar zijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *