Chili sin carne: best birthday dish ever!

Dit jaar vierde ik mijn verjaardag met sloten gemberthee en stapels zakdoekjes. Snif. En toch was het een van de mooiste verjaardagen ooit. In fastforward voor jullie samengevat:

 • Ik ontwaakte megahongerig, maar werd kordaat de toegang tot de keuken ontzegd. Dat vond ik in eerste instantie nog wel plezant, want mijn lieve huisbarista (zoon Jasper) verzachtte het wachten met een schuimige cappuccino en een dikke weekendkrant. Toen die allebei uit waren, knorde mijn maag zich zo hard te knetter, dat ik bijna die perfect onschuldige keukendeur had ingeramd. Gelukkig begon het mij net op tijd te dagen: het kon niet anders of mijn lieve schatten waren ALLE ontbijtopties aan het klaarmaken die ik de dag ervoor ter inspiratie voor hen had opgesomd. Al goed dus dat ze mij eerst een beetje hebben laten hongeren alvorens ze deze brunchwaardige ontbijtstoet op tafel deponeerden: een grote stapel bananenpannenkoeken, vers geperst appelsiensap, boterkoeken met pecannoten (mijn lievelingsboterkoek!) en yoghurt met huisgemaakte crumble en frambozen. Ik geef het jullie op een dienblaadje: dit was het beste verjaardagsontbijt ever!

 

 • Ik kreeg nieuwe laarzen van mijn mama en papa! En wacht, het wordt nog beter: de laarzen die dochter Kate heel graag voor zichzelf wou en die ik zelf ook supermooi vond, bleken ook beschikbaar in mijn maat. Natuurlijk heb ik even getwijfeld, aangezien ik niet behoor tot de categorie moeders die het cool vindt om te ‘twinnen met haar mini-me’. Maar de botten waren te schoon, echt. Dus als je mij en Kate binnenkort in krak dezelfde botten ziet voorbij huppelen: wij twee hebben gewoon toevallig dezelfde goeie smaak, tja! Aanrader trouwens, een nieuw levensjaar in comfortabel kinderschoeisel binnen wandelen: beste instant verjongingskuur ever!

 

 • Alle schoeneneuforie ten spijt, ’s avonds legde die hardnekkige verkoudheid me weer helemaal lam. Maar zie eens wat voor een geweldig krachtvoer  mijn man me als verjaardagsdiner voorschotelde: vegan chili sin carne, met drie soorten bonen. Best birthday dish ever!

 

chili sin carne

 

RECEPT CHILI SIN CARNE

Het recept voor deze heerlijke chili sin carne haalde hij uit het nieuwe kookboek ‘One Healthy Kitchen’ van Ellen Charlotte Marie, dat net zoals haar vorige kookboek ‘One Healthy Family’ een echte aanrader is als je graag lekker, gezond en kindvriendelijk vegetarisch kookt.

Nodig voor 4 personen

 • 2 rode uien, fijngesnipperd
 • olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
 • 2 stengels selderij, fijngesnipperd
 • 2 rode puntpaprika’s, fijngesneden
 • 1 tl chilipoeder
 • 1/2 tl kaneel
 • 1 tl harissa
 • 1 tl komijn
 • 800 g tomaten uit blik (wij gebruikten verse tomaten, wegens acute toevoer)
 • 200 g tempeh, in blokjes (lieten wij zelf achterwege, wegens eerdere nefaste tempeh-ervaringen)
 • 1 el kokossuiker (wij gebruikten gewone suiker)
 • 1 tl natuurlijke groentebouillon
 • peper en zout
 • 2 x 400 g kidneybonen (wij zwierden er ook zwarte bonen en zwartoogbonen in)
 • koriander en/of peterselie

Zo maak je het klaar:

 • Fruit de ui in de olijfolie. Voeg look, selderij, paprika’s, chilipoeder, kaneel, harissa en komijn toe. Voeg de tempeh toe, als je daar fan van bent. Bak enkele minuten en blijf roeren.
 • Voeg de tomaten, suiker en bouillon toe en kruid met peper en zout. Doe het deksel op de pan en laat zo’n 30 minuten sudderen op een laag vuur. Voeg op het laatste moment de uitgelekte en gespoelde bonen toe en kook nog enkele minuten mee.
 • Kook intussen de rijst.
 • Serveer de chili sin carne met rijst en werk af met koriander en/of peterselie.

Ellen Charlotte Marie serveert haar chili sin carne met zelfgemaakte zure room van cashewnoten bij, maar wij vervingen dit luilekker door partjes limoen.

HET VERDICT

Niet alleen ikzelf, maar ook de echtgenoot en kroost vonden deze chili sin carne superlekker. Omdat we erg veel tomaten hadden, maakte mijn man bovenstaand recept ineens in tweevoud klaar. De overschot stopten we de volgende dag in enchilada’s, zoals in dit recept. Wederom ontzettend lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *