Falafels die je niet hoeft te frituren? Met kikkererwtenmeel maak je ze supersnel zelf!

Echt waar, ik had nochtans bij de beste leerlingen van de klas gespiekt.

Eerst bij Piet, die zweert bij kikkererwten uit blik. En daarna bij Jeroen, die zijn droge erwten steevast aan een langgerekt koudwaterbad onderwerpt. Maar hoe gehoorzaam ik beider stappenplan ook doorliep, op het einde van de rit stond ik telkens weer met mijn besmeurde handen in het haar. In de koekenpan onder mijn neus, spatte de droom van De Perfecte Falafel telkens weer in nét teveel stukjes uit elkaar.

HOMEMADE FALAFELS , DIE FRITUUR JE TOCH NIET?

Had ik Jeroen en Piet all the way nageaapt, dan had ik de balletjes natuurlijk gewoon in mijn frituurpot gemikt.  Maar dat botste natuurlijk met mijn gezond verstand:  zelfgemaakte falafels, die dompel je toch niet onder in een ongezond hittebadje?

Gelukkig ontdekte ik in de natuurwinkel een kant-en-klare mix voor panbestendig falafels waar ik nog net genoeg handenarbeid aan had, dat ik schier oprecht geloofde:

Intacte falafels fabriceren zónder frituur?

Ik bak daar wél iets van!

Maar goed. Deze week besefte ik: zoveel zelfbedrog, dat is nu eens echt onverzoenbaar met het opzet van deze blog. Dus begon ik helemaal opnieuw. From scratch. En serieus, wie had dat nu gedacht: hét succesingrediënt voor falafels die je niet hoeft te frituren, lag al een maand of twee in mijn kelderverdieping over tijd te gaan! Kikkererwtenbloem, begod.

RECEPT PANBESTENDIGE FALAFELS

De mosterd voor dit falafelrecept haalde ik uit het Kookschrift van Mevr. Roos  en De Dikke Vegetariër van Mark Bittman.

Nodig voor zo’n 40-tal falafelballetjes:

  • 500 gram kikkererwtenmeel
  • 3 à 4 tenen knoflook, geplet
  • twee flinke eetlepels komijnpoeder
  • een theelepel cayennepeper of fijngesnipperde chilipepers (dit liet ik achterwege. Lieve mensen die weten dat wij nogal graag eten, verrasten ons laatst met komijnpoeder uit India. En die is, kan ik u verzekeren, al spicy genoeg)
  • 1 theelepel zout
  • 1 royale eetlepel vers citroensap
  • een theelepel bakpoeder
  • een flinke hand fijngesnipperde bladpeterselie of andere kruiden waar je dol op bent (zelf zwier ik er graag heel veel bieslook en koriander in)

Zo maak je de falafels klaar:

Zwier alle ingrediënten in een ruime mengkom. Voeg er vervolgens in kleine geutjes zo’n 220 ml water aan toe en kneed goed, tot je een goed klevende doch zo droog mogelijke massa verkrijgt. Té droog deeg kun je volgens mijn bronnen redden met een klein beetje water of olie. Te vochtig deeg met wat extra kikkererwtenmeel. Proef en breng desgewenst verder op smaak met wat extra peper en zout, citroensap of komijnpoeder.

Maak balletjes van het beslag (mik je op een diameter van zo’n 2,5 cm, dan puur je uit dit recept zo’n 40-tal balletjes) en laat ze enkele uren opstijven in de koelkast.

Verhit wat neutrale olie in de pan en bak de falafels geduldig op matig vuur aan alle zijden krokant. Klaar!

Ik combineerde mijn falafels met wat onze bioboer deze week in ons vers-van-het-veld groentepakket heeft gestopt: tomaten, romeinse sla en gegaarde bloemkoolroosjes. Ik at er nog een lekker yoghurtsausje met sesamzaad bij, en enkele sneetjes brood. (volgende keer strooi ik er ook nog wat rauwe ajuinringen over, denk ik. Dat heb ik achteraf gezien precies toch wel gemist)

Falafel2

HET VERDICT

Verstopt in een volkoren pittabroodje vonden Jasper en Kate deze panbestendige falafels ongelofelijk lekker. Los uit het vuistje vonden ze deze balletjes net iets te pikant. Voorzichtig doseren dus, met die pepers en/of pikante komijn!

DIEPVRIESBESTENDIGE FALAFELS?

O ja, natuurlijk hebben wij geen 40 balletjes ineens opgeslokt. De overschot van deze panbestendige gezonde falafels resideert momenteel in onze diepvries. Of dat een goed idee was, lees je hier later nog wel een keer!

4 gedachtes over “Falafels die je niet hoeft te frituren? Met kikkererwtenmeel maak je ze supersnel zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *