Vegetarische burger met zwarte bonen: zalig lekker (en zo makkelijk)!

Op de skipiste kan je mij in een oogopslag herkennen.

Aan mijn unieke, bibberende knieënstijl.

Aan een parachute bengel ik steevast als volgt:

helemaal niet. (Ik zou dat van mijn leven niet durven. Zelfs de rug van een paard is mij al te schichtig en te hoog.)

Maar durf mij vooral geen angsthaas te noemen.

Want sinds ik ontdekt heb dat ik cashewnoten in zure room kan veranderen en dadels en tofoe in pralines en chocomousse, ga ik onbevreesd élke kookuitdaging aan.

Toen ik hier las dat je brownies van zwarte bonen kan maken, was er dus weer eens geen houden aan: daags nadien al stond in mijn voorraadkast een geheimzinnig blik zwarte bonen te blinken.

Maar net toen ik ze enkele dagen later, volgens dit suikervrije recept, samen met een stuk of drie bananen vol goeie wil tot brownies vermorzelen wou, kwam plots een ander boontje om zijn loontje: mijn lieve aapje Jasper bleek met al mijn bananen aan de haal.

Wat een geluk dat ik te lui was om snel even een nieuwe tros te halen.

Want toen ik mezelf laatst voornam om zelf nog eens een paar kindvriendelijke veggieburgers te fabriceren, liet een gelijkgestemde ziel me weten dat ik mijn onaangeroerde zwarte bonen heel makkelijk in deze lekkere vegetarische burgers kon transformeren:

Zwarte bonen burger

 

RECEPT ZWARTE BONENBURGERS

Omdat ik niet zo goed kon kiezen tussen het recept van De Groene Meisjes en dat van Ik ben Iris niet, kneedde ik beide recepturen een beetje door elkaar.

Zo maakte ik de zwarte bonenburgers klaar:

  • Snipper 1 ui en 2 lookteentjes fijn.
  • Verhit een scheutje olie in de pan en bak de ui en knoflook gedurende een drietal minuutjes.
  • Giet er een blik zwarte bonen (uitgelekt), 1 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl komijn en 1 handje mais bij en mix kort tot een grof mengsel.
  • Roer een 4-tal el havermout door het bonenmengsel, kruid desgewenst bij met wat zout en peper en maak er 8 mini-burgertjes van.
  • Ik liet ze een nachtje opstijven in de koelkast, maar dat is wellicht overbodig: Iris en De Groene Meisjes doen dat niet.
  • Bak de burgertjes gedurende een 5-tal minuutjes in een ingevette panini-grill. (De Groene Meisjes bakken hun bonenburgers in de oven, Iris bakt ze met een beetje boter in een koekenpan).

HET VERDICT

Toen Jasper en Kate de zwarte bonenburgers in de koelkast zagen liggen, zagen ze het meteen volledig zitten: “Mmm, koekjes!” (Wat nog maar eens bewijst: dat is geeneens vergezocht, brownies van zwarte bonen!)

Gelukkig reageerden ze even verrukt toen ze de zwarte bonenburgers in een broodje op hun bord zagen verschijnen: “Mmm, hamburgers!” Jasper vond ze vanaf de eerste hap vreselijk lekker. Kate deelde zijn mening, maar pas nadat ik er een beetje ketchup overheen had gezwierd.

Maar het allergrootste compliment volgde pas vier leeggesmulde borden later, toen manlief, die voor een gortdroog middagmaal had gevreesd, volgende onvergetelijke woorden uitsprak: “Maar allez, het was lekker. Zijn er nog zwarte bonenburgers over? Ik zou er nog wel eentje eten.”

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *